Start aanleg omheind hondenlosloopveld

hondenuitlaat distelaar

Op zaterdag 7 november a.s. wordt begonnen met het aanplanten van een haag ten behoeve van een losloopveld voor honden aan de Distellaar. klik hier voor de kaart
Het initiatief voor de ontwikkeling van een veilig losloopveld voor honden is genomen door één van de bewoners aan de Distellaar; de heer René Surminski. Hij verbaasde zich over de onveiligheid voor honden en kinderen, want het veldje heeft in de loop der jaren vele wijzigingen ondergaan. De huidige situatie is gevaarlijk vond hij, want:

  • het huidige losloopveldje is in het geheel niet voorzien van een afscherming met als gevolg dat spelende honden zo de straat op kunnen lopen of rennen (achter een stukje speelgoed aan) met een grote kans dat de hond wordt aangereden;
  • Daarnaast bestaat er alleen op dit kleine veldje geen opruimplicht van de hondenpoep. Dat de kinderen van de Openbare Basisschool de Uilenbrink vaak met poep aan hun schoenen van het speelveldje komen, is te gek voor woorden. Bovendien als je mensen aanspreekt op het niet opruimen van de hondenpoep, worden ze boos; vinden ze de bebording onduidelijk, (dat hoeft toch niet in de struiken?) en wordt het nut van de hondenbelasting betwist. Dat terwijl je als eigenaar van een hond weet dat opruimen van poep heel gewoon is en je dat altijd zou moeten doen. En is het donker dan neem je toch een zaklamp mee!
  • Echt vrij spelen met je hond kan niet, omdat O.B.S. de Uilenbrink gebruik maakt van het speelveld en met de hond los spelen daar dus niet is toegestaan. Daarnaast zijn kinderen soms bang voor een hond.

René werkte samen met de gemeente en wijkraad zijn idee uit om met een paar simpele ingrepen het veldje te veranderen. Geen hekken maar een haagje, zoals elders ook in het parkje te vinden is. Er kwamen geen bezwaren binnen vanuit de buurt. O.B.S de Uilenbrink plaatste de aankondiging in hun schoolkrant, daarmee het idee ondersteunend.

Hopelijk wordt de haag de verbetering die nodig is. Veiligheid voor kinderen en honden en duidelijkheid over het hondenpoep-opruimbeleid. Hoewel je op het met hagen omringende veldje niet hoeft op te ruimen, is het toch verstandig om dit wel te doen. De volgende dag loop jij weer over hetzelfde veldje met je hond, of rolt jouw hond zich door de poep. De prullenbak blijft waar hij nu staat, vlakbij de geplande ingang van het veldje, dus opruimen is een kleine moeite.
Ruim je elders de poep niet op, loop je de kans op een boete van € 140,00 plus € 7,00 administratiekosten (ook als het donker is!).

Op zaterdag 7 november wordt het hondenveld aangelegd door het graven van een sleuf en worden er beukenhaagjes geplant. De buurtbewoners worden uitgenodigd om ook een beukenhaagje te planten. Daarnaast heeft de zorgboerderij Erp toegezegd te komen helpen met wat mensen. Natuurlijk zullen ook de leden van de (Deel)wijkraad niet ontbreken en hun steentje bijdragen.